AiNB Nieuwsbrief Editie Januari 2019
ainb Nieuwsbrief
---------------------
agenda
Oproep Renovatiedag 2019: schrijf nu een project in
Trots op een gerealiseerde renovatie? Pak ermee uit! Heel wat toekomstige verbouwers zijn benieuwd naar uw aanpak! De Renovatiedag, dit jaar op zondag 5 mei, is een unieke openhuizendag waarbij u potentiële opdrachtgevers over de vloer krijgt in uw eigen realisatie. Een namiddag lang ontdekken zij uw verhaal. De bouwheer in spe zet zo de eerste stap richting zijn droomproject… Met uw visitekaartje op zak! Een project inschrijven kan nog tot 28 februari.
nieuws
Nieuw in 2019: overzicht nieuwigheden in EPB
Voor nieuwe niet-residentiële gebouwen stijgt voor vergunningsaanvragen vanaf 2019 het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie naar 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte. In 2018 was dat minimum 15 kWh/m². Maar wat verandert er dit en de komende jaren nog op het vlak van energie-eisen?
agenda
Cursus: het abc van epb
Als interieurarchitectarchitect word je geconfronteerd met energiezuinig bouwen. De rol van de architect als ontwerper en raadgever is hier cruciaal. Tijdens deze Vitruviuscursus starten we met een overzicht van de procedure en de verschillende taken binnen de EPB-regelgeving. Wie doet wat in het verhaal en is de architect rechtstreeks of onrechtstreeks verantwoordelijk?
Wie zijn de andere partners? En wat neem ik op in mijn overeenkomst met de bouwheer?

Vervolgens overlopen we de verschillende eisen binnen deze EPB-regelgeving. Wat houden deze eisen in en wanneer zijn ze op welk project van toepassing? Hoe worden de ventilatiedebieten bepaald voor residentiële en niet-residentiële projecten? Wat zijn bouwknopen en wanneer zijn deze verplicht in te rekenen? Wat zijn de verschillende installatie-eisen? Hoe wordt het maximaal E-peil bepaald voor een EPN-project? Wat is de impact van het S-peil? Aan de hand van voorbeeldprojecten worden de EPB-regels afgetoetst en verschillende oplossingen meegegeven.
nieuws
Kati Lamens in Vlaams Parlement: 'EPB kun je niet los zien van de bredere bouwcontext'
Gisteren vond in het Vlaams Parlement een hoorzitting plaats over de conceptnota voor een hernieuwde EPB-werking. Verschillende stakeholders kwamen aan het woord.
NAV-voorzitter Kati Lamens deelde er onze prioriteiten voor een beter en efficiënter energiebeleid. "EPB is geen alleenstaand gegeven, maar moet gekaderd worden in een bredere bouwcontext", aldus Kati Lamens. Ze onderstreepte ook dat de EPB-rekenmethodiek op dit moment te complex is. Bekijk hieronder de volledige bijdrage in het Parlement.
agenda
Cursus: parameters die uw ereloon bepalen
Bij de berekening van een correct ereloon komen tal van aspecten kijken. Als architect moet u met al deze verschillende bouwstenen rekening houden om tot een zo accuraat mogelijk ereloon te komen. Deze opleiding informeert u over alle parameters die een invloed hebben op uw ereloonberekening.
Eerst schets Mart Willekens de sociaal-economische positie van de architect. De kosten die moeten gedekt worden door het honorarium worden in detail bekeken door architecten Karel De Mulder en Steven Daelman. Samen hebben zij jarenlange praktijkervaring en tijdens deze cursus brengen zij hun kennis over hoe tot een zo correct mogelijke inschatting van het honorarium te komen, alsook de verschillende manieren waarop het honorarium aangerekend kan worden.
Agenda
Cursus Asbest
Asbest was enkele decennia geleden het wonderproduct bij uitstek in de bouwsector omwille van haar brandwerende eigenschap en andere hoge bouwtechnische kwaliteiten. Er bestaan dan ook meer dan 3.500 toepassingen. Aangezien vele woningen uit die tijd nu gerenoveerd of gesloopt worden, is het uiterst belangrijk om de aanwezigheid van asbest in een woning te herkennen en te weten hoe correct om te gaan met de verwijdering ervan.
Deze opleiding licht u als architect uitgebreid in over de problematiek rond asbest. IBEVE (erkend asbestlabo en expert in milieu en veiligheid) geeft aan dat er heel wat slechte asbestinventarissen opgemaakt worden en dat inventarissen vaak gebruikt worden voor verkeerde doeleinden. Deze cursus beooogt om misvattingen hieromtrent tegen te gaan.
nieuws
1 op de 8 Vlaamse huizen niet aangesloten op riolering
Het afvalwater van 1 op de 8 Vlaamse huizen komt nog steeds in een gracht of beek terecht in plaats van een riolering, meldt De Morgen. Tegen 2027 eist de Europese Unie echter dat alle Vlaamse waterwegen zuiver zijn. De zogeheten rioleringsgraad ligt in Vlaanderen op 87 procent.
Wel zijn er grote regionale verschillen. In gemeentes als Hoorebeke is amper 13 procent van de woningen aangesloten, in Drogenbos is 99,8 procent aangesloten.
Klik hier voor de online versie van deze mail.

Deze mail is automatisch verstuurd naar %PERS_EMAIL%.
Voor alle vragen kan je bij ons terecht op secretariaat@ainb.be of op onze website www.ainb.be.
Klik hier om uit te schrijven.