Nieuws

Nieuw in 2020 (1): beroepstechnische dossiers

9 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders in woningen verplicht en veranderen de drempelbedragen voor overheidsopdrachten. Ook kan je de toelating voor werken aan onroerend erfgoed voortaan online aanvragen.

Rookmelders verplicht


Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning in Vlaanderen. Dat mag evenwel geen ionisatierookmelder zijn - rookmelders die werken op basis van een radioactieve bron - want vanaf 1 januari is het in heel België verboden om dergelijke rookmelders in huis te hebben. Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per bouwlaag moet ophangen en dit op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en buitendeur. Ook in kelders of zolders moeten rookmelders hangen indien deze een woonfunctie hebben of indien er installaties geplaatst zijn.      

Online toelating aanvragen voor werken aan onroerend erfgoed

 

Wil je een toelating aanvragen voor werken, diensten of beheersmaatregelen aan of in beschermd onroerend erfgoed, dan kan je dat vanaf 1 januari 2020 online. Met dezelfde aanvraag kan je trouwens meteen ook je premie aanvragen. Ligt het erfgoed in een erkende onroerenderfgoedgemeente, dan kan je een gecombineerde aanvraag op dit moment enkel op papier aanvragen, en niet via het e-loket. De gemeente stuurt het deeltje over de premie-aanvraag naar het agentschap.

Je kan de aanvraag om toelating nog steeds op papier invullen en per post opsturen als je liever niet digitaal werkt. Let wel op: formulieren die via mail toegestuurd worden, aanvaardt men niet meer.

Nieuwe drempelbedragen voor overheidsopdrachten

Sinds 1 januari 2020 gelden er nieuwe Europese drempelbedragen voor overheidsopdrachten. Als gevolg daarvan zijn meer overheidsopdrachten onderworpen aan de ‘Europese regels’, onder andere inzake publicatie, vermelding van de waardering bij gunningscriteria, en verhaalsmogelijkheden. De wijziging van de Europese drempels brengt eveneens gevolgen teweeg voor de toepassing van een aantal andere regels. De drempel waaronder bijvoorbeeld gebruik mag worden gemaakt van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, wordt eveneens naar beneden herzien.

 

Daarnaast moet sinds 1 januari 2020 de communicatie en de informatie-uitwisseling tussen de aanbesteder en de ondernemers, met inbegrip van de elektronische indiening en ontvangst van de offertes, in alle fasen van de plaatsingsprocedure plaatsvinden met behulp van elektronische communicatiemiddelen. Er zijn wel uitzonderingen, met name voor de overheidsopdrachten die worden geplaatst door middel van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking of oproep tot mededinging waarvan de geraamde waarde lager is dan de drempel voor de Europese bekendmaking.