AiNB Nieuwsbrief Editie 14-05-2018
ainb Nieuwsbrief
---------------------
AiNB agenda
AiNB organiseert discussieavond over 'samenwerken'.
We merken dat collega’s steeds meer in een of andere vorm als ontwerpteams samen gaan werken. Dit niet enkel met collega Interieurarchitecten maar ook met architecten, ingenieurs, tuinarchitecten, lichtadviseurs en nog vele andere aanvullende disciplines.

Het is bijna onmogelijk om overal van op de hoogte te zijn. Een dergelijke samenwerking zorgt dan ook vaak voor een dieper en krachtiger ontwerp.

Uiteraard brengen samenwerkingsvormen dan weer heel wat nieuwe vragen met zich mee. Hoe pakken we dit best aan? Welke structuren geven we hier aan? Wat met financiële afspraken, ....
kennis
Verplichte verzekering voor interieurarchitecten
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk en Economie Kris Peeters en minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme een voorontwerp van wet goed over de verplichte verzekering van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten, landmeters-experten, veiligheidsen gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat.
Save the date: AiNB organiseert een infosessie over verplichte verzekering voor interieurarchitecten op 21 juni 2018.

Assurance obligatoire pour architectes d’intérieur

Sur proposition du ministre de l'Emploi et de l'Economie Kris Peeters et du ministre des Classes moyennes et des Indépendants Denis Ducarme, le Conseil des ministres a approuvé un avant-projet de loi relatif à l’assurance obligatoire de la responsabilité civile professionnelle les architectes, les géomètres-experts, les coordinateurs de sécurité-santé et autres prestataires du secteur de la construction de travaux immobiliers.
agenda
Groen bouwen. Hoe brengt u dit tot een goed en uiteraard groen einde?
Groene wanden en daken hebben zeer veel voordelen. Het uitzicht van een gebouw of stad verandert van somber en grijs naar levendig en groen. Het hitte-eiland effect wordt getemperd doordat ze verhinderen dat de achterliggende constructie opwarmt en het water wordt vertraagd afgevoerd. Verder hebben ze een akoestische meerwaarde en een positief effect op de psychologische beleving.
Door het toepassen van verschillende plantsoorten wordt bovendien een bijdrage geleverd aan de biodiversiteit. Redenen genoeg om als architect groene wanden en groendaken toe te passen.

Maar heeft u hiervoor voldoende bagage om dit tot een goed en uiteraard groen einde te brengen?
Architect en trots op je werk?
Gelijk heb je! Zou het daarom niet mooi zijn om toekomstige (ver)bouwers te verwelkomen in jouw project? Wel, we hebben goed nieuws. Mijn Thuis Op Maat is een openhuizendag waarbij je enthousiaste mensen laat proeven van jouw aanpak. Een namiddag lang ontdekken potentiële opdrachtgevers jouw verhaal over een thuis op maat van gezinnen, singles, hulpbehoevende mensen, …
Maar evengoed op maat van budget en locatie, of op maat van nieuwe woonbehoeften. Je staat aan de startlijn van veel boeiende bouwverhalen. En je geeft op een ongedwongen manier je visitekaartje af.
nieuws
OP 1 MEI TREEDT DE NIEUWE INSOLVENTIEWET IN WERKING.
Op 1 mei treedt de nieuwe insolventiewet in werking. Belangrijk daarbij is dat voortaan ook vrije beroepers het faillissement kunnen aanvragen en daarbij beroep kunnen doen op de beschermingsprocedures die de wet voorziet. "Een goede zaak", zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen.
"Tot nu toe verkeerden nogal wat vrije beroepers met problemen in een uitzichtloze situatie doordat ze niet failliet kónden gaan. Dat is nu voorbij." Wel ijverde de Federatie van bij aanvang voor een aangepaste benadering voor het faillissement van vrije beroepen. "Dat hebben we in de nieuwe regelgeving ook bekomen", aldus nog Jan Sap. "Samen en in nauw overleg met de Ordes en Instituten en het kabinet Justitie."
nieuws
De rechtstreekse vordering van de onderaannemer
De rechtstreekse vordering van de onderaannemer op de bouwheer is goed gekend in de bouwsector. De onderaannemer die een achterstallige vordering op de hoofdaannemer heeft, kan die vordering rechtstreeks richten aan de bouwheer.
De onderaannemer wordt rechtstreeks schuldeiser van de bouwheer, ten belope van wat die bouwheer voor de betrokken werf nog aan de hoofdaannemer verschuldigd is op het ogenblik van het instellen van de rechtstreekse vordering. Wettelijke basis voor de rechtstreekse vordering is artikel 1798 van het Burgerlijk Wetboek.
Klik hier voor de online versie van deze mail.

Deze mail is automatisch verstuurd naar %PERS_EMAIL%.
Voor alle vragen kan je bij ons terecht op secretariaat@ainb.be of op onze website www.ainb.be.
Klik hier om uit te schrijven.