AiNB Nieuwsbrief Editie Januari 2019
ainb Nieuwsbrief
---------------------
agenda
Infosessie : Innovatieve en tropische houtsoorten
We starten de dag met een colloquium. Sprekers Hans Beeckman (hoofdbioloog Afrikamuseum) en Reinhilde Vanlishout (Hogent-Houttechnologie) hebben het over innovatieve en tropische houtsoorten. En bekijken wat het tropisch woud allemaal te bieden heeft.

Na een verzorgde broodjeslunch krijgen jullie een exclusieve inkijk in het prachtig gerenoveerde Afrikamuseum. Jullie gaan er op stap met speciaal voor dit event opgeleide gidsen, die focussen op het thema hout
agenda
Ga krachtig van start in het beroepsleven met de kick-off day van AiNB
Je wil uit de startblokken schieten als interieurarchitect of interieurvormgever? AINB, de Associatie voor Interieurarchitecten van België, nodigt u graag uit op de kick off meeting. Tijdens een vlot en luchtig panelgesprek brengen specialisten u op de hoogte van je rechten, plichten en mogelijkheden als startend interieurarchitect. Je kan bijpraten met je medestudenten en de professionals op de gratis receptie achteraf. Een informatieboost georganiseerd door AINB, om krachtig van start te gaan in het beroepsleven.
agenda
‘Binnen is het ingetogen, buiten mag het knallen’
In haar concepten heeft lichtontwerper Sabine De Schutter altijd duidelijk voor ogen wat ze wil. Ze legt de nadruk niet op lampen of armaturen, het gaat haar om de uitwerking van het licht. Die gedachte sluit aan bij de huidige lichttrends. “Functionele verlichtingsamaturen zijn steeds vaker onzichtbaar.”
agenda
NAAD(LOOS)
Naden spelen al jaren een spel. Ze bewegen zich tussen verstoppen en opvallen. Worden getoond of verdwijnen. Zeker de laatste jaren is dat ook balanceren tussen minimaal en maximaal. Tussen sober en exuberant.

Met modejournaliste en auteur Veerle Windels, architect-ontwerper Bart Lens (Lens°ass architecten), landschapsarchitect Christian Vermander (buro voor vrije ruimte), en ir.-architect Jasper Stevens en ir.-architect Karel Verstraeten (FELT architectuur & design) gaan we op zoek naar de ideale scherpte van de naad: minimalistisch of net uitvergroot tot ornament?

nieuws
Architect Vincent Van Duysen wint de 'Henry van de Velde Lifetime Achievement Award 19'
Flanders DC reikte gisteren de 12 Henry van de Velde Gold Award Winners 19 uit. De Awards lauweren Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Architect Vincent Van Duysen won de Lifetime Achievement Award 19'. Ook Architecten De Vylder Vinck Taillieu viel in de prijzen. Het won de 'Community Award 19' voor het Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein in Melle.
nieuws
Cursus: parameters die uw ereloon bepalen
Bij de berekening van een correct ereloon komen tal van aspecten kijken. Als architect moet u met al deze verschillende bouwstenen rekening houden om tot een zo accuraat mogelijk ereloon te komen. Deze opleiding informeert u over alle parameters die een invloed hebben op uw ereloonberekening
Eerst schets Mart Willekens de sociaal-economische positie van de architect. De kosten die moeten gedekt worden door het honorarium worden in detail bekeken door architecten Karel De Mulder en Steven Daelman. Samen hebben zij jarenlange praktijkervaring en tijdens deze cursus brengen zij hun kennis over hoe tot een zo correct mogelijke inschatting van het honorarium te komen, alsook de verschillende manieren waarop het honorarium aangerekend kan worden
agenda
Cursus: ASBEST
Asbest was enkele decennia geleden het wonderproduct bij uitstek in de bouwsector omwille van haar brandwerende eigenschap en andere hoge bouwtechnische kwaliteiten. Er bestaan dan ook meer dan 3.500 toepassingen. Aangezien vele woningen uit die tijd nu gerenoveerd of gesloopt worden, is het uiterst belangrijk om de aanwezigheid van asbest in een woning te herkennen en te weten hoe correct om te gaan met de verwijdering ervan.
Deze opleiding licht u als architect uitgebreid in over de problematiek rond asbest. IBEVE (erkend asbestlabo en expert in milieu en veiligheid) geeft aan dat er heel wat slechte asbestinventarissen opgemaakt worden en dat inventarissen vaak gebruikt worden voor verkeerde doeleinden. Deze cursus beooogt om misvattingen hieromtrent tegen te gaan.
nieuws
epb-wijzer: handige tool bij het maken van energiebewuste keuzes
De EPB-eisen verstrengen stapsgewijs al gedurende meer dan 10 jaar, en het aantal parameters wijzigt. De epb-wijzer is een nieuwe tool ontwikkeld door NAV en Energiebewustontwerpen.be. De wijzer vat de wettelijke epb-eisen voor de voorbije en toekomstige jaren samen per jaar voor elke mogelijke aard der werken en helpt architecten om keuzes te maken naar gelang het gebouwtype, het E-peil en de hernieuwbare energie, rekening houdend met de doelstellingen van het bouwproject.
AiNB-leden kunnen deze tool kopen aan ledentarief.
Klik hier voor de online versie van deze mail.

Deze mail is automatisch verstuurd naar %PERS_EMAIL%.
Voor alle vragen kan je bij ons terecht op secretariaat@ainb.be of op onze website www.ainb.be.
Klik hier om uit te schrijven.