Infosessie

Expertendag: Extern samenwerken

Do 28 April 2022
Gent
Het Pand

If you want to be incrementally better, be competitive. If you want to be exponentially better, be cooperative. Een wijs mens sprak deze woorden en hij had gelijk. Met de ‘Expertendag: Extern samenwerken’ wil Flanders DC al je vragen rond succesvol samenwerken tackelen: Welke samenwerkingsvorm kies je best? Is het anders voor internationale samenwerking? Welke afspraken maak je best en wie heeft intellectuele eigendomsrechten bij co-creatie? Eens je aan het samenwerken gaat, hoe hou je dan de neuzen in dezelfde richting? En hoe trek je een scheve situatie weer recht? Hoe zet je samenwerking in als strategie? En loont het om samen te werken met anderen om grotere opdrachten aan te nemen? Flanders DC organiseert de Expertendag in het kader van Design Fest Gent, i.s.m. Design Museum Gent.

 

Hoe?

Vijf doorgewinterde specialisten en ervaringsdeskundigen zitten klaar om de thema's waar jij van wakker ligt onder de loep te nemen. In kleine groepjes wissel je op een sofa met hen van gedachten. Je kan ook een persoonlijk gesprek met een aantal van de experts reserveren. Nieuw is dat we ook vier sprekers uitnodigen die een interessante case rond samenwerking komen toelichten. Zij introduceren zichzelf kort tijdens de Expertendag, waarna je kiest naar welke case je liefst luistert.

’s Middags schuiven we allemaal samen aan voor de lunch, en na de namiddagsessies wandelen we naar het Design Museum voor een afsluitende netwerkdrink. Er is daar ook de mogelijkheid om de expo’s van het Design Fest te bezoeken.

 

Concreet

Je kiest bij inschrijving bij welke sprekers je graag in een klein groepje op de sofa plaatsneemt. Je kan ook aangeven of je graag een 1-op-1 gesprek hebt en zo ja, welke experts je voorkeur wegdragen. Wij zorgen voor een gepersonaliseerde dagplanning, maximaal rekening houdende met je voorkeuren, zodat je zoveel mogelijk uit deze dag kan halen. Naar welke case je graag luistert tijdens de gesprekstafels, mag je de dag zelf beslissen.

 

Voorwaarde voor inschrijving

Dit is een event voor groeiende en mature creatieve ondernemingen: we verwachten dat je minstens drie jaar actief bent.

Een ticket kost 120 euro (excl. btw) inclusief lunch, afsluitende drink en bezoek aan het Design Fest in het Design Museum.

 

Programma

Je kan een keuze maken uit volgende thema's en experts: 

 

1. Welke samenwerkingsvorm kies je? - Diederik Bruloot

Goede afspraken maken goede vrienden. Zoals bij alle clichés schuilt ook in deze een bron van waarheid. Welke zakelijke structuur je nu precies voor jouw (internationale) samenwerking moet kiezen, ligt echter niet voor de hand. Vennootschap, vereniging of toch gewoon een eenvoudig samenwerkingscontractje? Diederik Bruloot, professor ondernemingsrecht aan de UGent, zet je op weg naar de geknipte samenwerkingsvorm. Hij is ook beschikbaar voor een persoonlijk gesprek.

De juiste afspraken en contracten voor een succesvolle (internationale) samenwerking - Françoise Carlier

Francoise Carlier is advocate en gespecialiseerd in de redactie en onderhandeling van projecten waarbij innovatie en intellectuele eigendom komen kijken. Tijdens de Expertendag bespreekt ze de speerpunten van samenwerking en co-creatie, zowel bekeken vanuit het standpunt van de initiatiefnemer van een project als van dat van een creatieve ondernemer die instapt in een groter project met meerdere disciplines. Hoe maak je van een innovatief designproject een win-win voor de betrokken partijen? Hoe kan elke partij haar intellectuele eigendom beschermen én meerwaarde creëren? Wat zijn de mogelijke verdienmodellen? Wat zijn de aandachtspunten bij een internationaal project? Françoise is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

 

2. De psychologie achter een goede samenwerking - Rosi Dhaenens

In de creatieve sector is externe samenwerking een bestaansvoorwaarde. Doorgaans zijn we daar ook wel goed in. Maar wat als de samenwerking onder druk komt? Heb je enig idee hoe je zelf onbewust de samenwerking op scherp zet? Of jouw team? En welke mogelijkheden je hebt om de negatieve spiraal te doorbreken? Rosi Dhaenens is een collaboratogist. Ze zet stroeve samenwerkingen weer op de rit en helpt je te bouwen aan een duurzame constructieve werkrelatie. Rosi is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

 

3. Samenwerken als bedrijfsstrategie - Ilia Eckardt (Maison Tricot)

Ilia Eckardt runt samen met zijn moeder Hilde Frunt Maison Tricot, een designstudio gespecialiseerd in knitwear voor zowel mode als interieurdesign. Ze staan bekend om hun verlichtingscollectie Monsieur Tricot en samenwerkingen met onder andere Dries Van Noten en Raf Simons. Maison Tricot stapt uit de traditionele zoektocht naar nieuwe klanten, key is om langdurige ‘samenwerkingen’ te vinden waarbij een ‘1+1=3’-situatie gecreëerd wordt. Ze werken niet gewoon uitvoerend, maar zetten volop in op geëngageerde partnerships. Ilia vertelt op zijn sofa hoe je kan focussen op je sterkte en op je niche. Hij heeft het ook over welke samenwerking als hefboom kan dienen om je business te boosten. Bespreek je graag je persoonlijke case, dan kan je ook een 1-op-1 gesprek met Ilia inplannen.

 

4. Clustersamenwerking - Joannes Vandermeulen (Namahn)

Joannes Vandermeulen is oprichter van Namahn, een bekroond Brussels ontwerpbureau. Hij is verantwoordelijk voor verkoop en allianties. Hij vertelt hoe Namahn de keuze, de vorming en het onderhoud van allianties met andere bedrijven aanpakt. De bedrijven waarmee Namahn samenwerkt, zijn van een grote diversiteit en de relaties vergen heel wat onderhoud gezien de voortdurende wijzigende constellaties. Het cultureel met elkaar kunnen vinden op alle niveaus in de organisaties is belangrijk, net als het respect van elkaars zakelijke belangen. Namahn is actief in twee clusters: eentje Vlaams en eentje globaal. Joannes is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek. 

 

Gesprekstafels

 

Tijdens de gesprekstafels komen een aantal cases aan bod. Je kan de dag zelf kiezen bij welke gesprekstafel je aansluit.

 

  • Case 1: Nel Verbeke van BRUT Collective. BRUT Collective is een collectief bestaande uit zes interieurontwerpers die overeenkomsten op vlak van concept, visie en design hebben. Met hun collectief willen ze de kracht van Belgisch design laten zien zonder in te boeten aan individualiteit. Samen sterk, daar draait de samenwerking om.
  • Case 2: Fabio Morales van Connected.Dots. Connected.Dots is een designcollectief waarvan de deelnemers afkomstig zijn van verschillende achtergronden en culturen. Met het collectief werken ze co-creatief binnen verschillende designdisciplines, vertrekkend vanuit het talent en kwaliteiten van de deelnemers. Connected.Dots ontwerpt zowel eigen collecties als collecties op vraag.
  • Case 3: Nicolas Becue van Mariasteen. Heb je al overwogen om samen te werken met een maatwerkbedrijf (de vroegere beschutte werkplaats)voor je productie? Nicolas Becue doet graag uit de doeken welke mogelijkheden er zijn en hoe zo'n samenwerking verloopt. Met Mariasteen willen ze duurzame, veilige en lonende werkgelegenheid bieden aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hun kansen geven om zich te ontwikkelen. Ze zijn actief binnen hout- en metaalbewerking en kunnen ook ingezet worden voor montage, logistiek en verpakking.
  • Case 4: Samen bouwen aan een Vlaams design- en modecenter. Flanders DC krijgt vanaf 2023 een nieuwe missie. We worden een echt mode- en designcenter, waarbij we beide sectoren optimaal ondersteunen. We horen graag van jou met welke acties we de sector kunnen helpen en laten groeien.

 

terug naar overzicht

Programma

10u00 / 17u00 *

Expertendag: Extern samenwerken

Praktisch

Data & locatie

Do 28 April 2022: Gent
Het Pand, Onderbergen 1

Deelnameprijs

120€ excl. BTW

Met de steun van:

DISCLAIMER
De persoonsgegevens die naar aanleiding van het invullen van dit inschrijvingsformulier worden meegedeeld, worden verwerkt in overeenstemming met de bepalingen van de wet van 8/12/1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer. AiNB kan de gegevens van de inschrijver gebruiken in het kader van het event, met het oog op het evalueren en ontwikkelen van de dienstverlening en voor belangenbehartiging. De inschrijver erkent en aanvaardt dat AiNB tevens, teneinde financieel in staat te zijn om het event aan de gestelde voorwaarden aan te bieden, de inschrijvingsgegevens meedeelt aan de hierboven vermelde partners van het event ter promotie van hun producten of diensten naar de inschrijver en dit gedurende een periode van 6 maanden vanaf het event, tenzij de inschrijver zich hiertoe eerder tegen de partner verzet. Elke inschrijver heeft te allen tijd het recht de over hem gehouden persoonsgegevens in te zien en te verbeteren op de maatschappelijke zetel van AiNB, aan de Willebroekkaai 37 te 1000 Brussel.