Onderwijsinstellingen

Interieurarchitect zijn is zonder meer boeiend, maar complex. Je moet een gedreven ontwerper en onderzoeker zijn en je laten voeden door je eigen nieuwsgierigheid en de maatschappij waarin we leven.

Je moet met je beide voeten op de grond staan, maar tegelijk durven dromen en je verbeelding de vrije loop laten gaan.
Je bent pragmatisch en utopisch, een goede teamspeler maar ook iemand die leiding kan geven.

Je bent een goede communicator maar ook iemand die goed kan luisteren, en je bent vooral gedreven om je ideeën tot uitvoering te laten brengen zoals jij dat wil.

Je hebt s’ morgens een meeting met een opdrachtgever, en na de middag een werfcontrole, en de volgende dag maak je een ontwerp of heb je besprekingen met diverse uitvoerders.

 


De complexiteit en moeilijkheid van de studie ligt in de combinatie van de ontwerpgerelateerde vakken en de theoretische vakken.

Tijdens het ontwerpen wordt de creativiteit aangescherpt, maar leer je ook ruimtelijk en constructief denken. Een ontwerp komt nooit uit de lucht gevallen, maar is een gevolg van de analyse van een opdracht of een ontwerpvraag waarvan de doelgroep, de doelstellingen, de functies, de context en de randvoorwaarden worden onderzocht tijdens een ontwerpproces. Het eindresultaat -de winkel of het kantoor dat je ontworpen hebt, of het interieur van een loft, of het meubel in de loft- is het finale ontwerp dat zal beoordeeld worden.

De theoretische vakken geven ondersteuning aan dit ontwerpproces. Deze zijn enerzijds zeer praktisch, zoals constructie of materialen leer, elektriciteit of sanitair, maar ook vakken zoals sociologie, kunstfilosofie of interieurarchitectuurgeschiedenis zijn onontbeerlijk om een goed ontwerp te kunnen maken.


Concreet kan je met dit pakket aan de slag om je ultieme toekomstvisie te materialiseren en een visionaire winkel (retail), meubel, kantoor, museum, sportcomplex, hotel, dancing, restaurant, fashion store, bakker, beursstand, … te ontwerpen en te visualiseren.

Het AiNB geeft je steun bij de start van je professionele carriere en maakt je wegwijs in de administratie die hiermee gepaard gaat.

Maar het AiNB brengt ook collega’s bij elkaar en zorgt voor een interessante netwerk bij de verdere uitbouw van je ambities.

Voor meer informatie kan je in Vlaanderen terecht bij de volgende instituten:


Universiteit Antwerpen

Faculteit Ontwerpwetenschappen

Mutsaardstraat 31

2000 Antwerpen

T 03 205 61 70

F 03 226 04 11

mailto:studsec.ow@uantwerpen.be

http://www.uantwerpen.be/nl/faculteiten/ontwerpwetenschappen/

 

Universiteit Leuven

Campus Sint-Lucas Brussel (LUCA)
Faculteit Architectuur
Paleizenstraat 65-67
1030 Brussel
tel. 02 242 00 00
fax 02 245 14 04
mailto:info_brussel.architectuur@luca-arts.be

http://onderwijsaanbod.kuleuven.be/2013/opleidingen/n/CQ_51522830.htm#activetab=contact
 

 

Universiteit Leuven

Campus Sint-Lucas Gent (LUCA)

Faculteit Architectuur
Hoogstraat 51
9000 GENT
tel. 09 225 10 00
fax: 09 225 80 00
info_gent.architectuur@luca-arts.be

http://onderwijsaanbod.kuleuven.be/2013/opleidingen/n/CQ_51522835.htm#activetab=contact


Universiteit Hasselt

Campus Diepenbeek

Faculteit Architectuur en kunst

Universitaire Campus, gebouw E

3590 Diepenbeek

T 011/24 92 00

F 011/24 92 01

http://els.hannes@uhasselt.be

www.uhasselt.be/interieurarchitectuur

 

 

 

Informeer je goed, en ga bij alle scholen eens kijken.
De scholen hebben allen een Open Campus dag. Deze wordt meestal gehouden medio maart.
Op dat moment kan je vragen stellen aan de docenten en studenten, en kan je projecten bekijken die de studenten gerealiseerd hebben.

Maar er worden dikwijls ook meeleefdagen georganiseerd, zodat je al eens een keer een theoretische of praktische les kan volgen.

Raadpleeg hiervoor steeds de website van de diverse instituten.

Wie weet, misschien begroeten we jou wel binnen vier jaar als nieuwe collega, en ben jij de jonge wolf die de nieuwe visie van de interieurarchitectuur wereldkundig maakt.