Tijdens het jaarlijks 'Licht Verteerbaar' event organiseert het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven - Gent een opleiding rond de specifieke technologische verlichtingseisen van lichtarmaturen voor gebruik in musea. We leggen de nadruk op optische, fotometrische, colorimetrische en digitale eigenschappen van verlichtingsapparaten met als doel een geoptimaliseerd verlichtingsinstrument te bieden voor een innovatief lichtontwerp. Dit betreft de 3de sessie in een langlopend traject dat als doel heeft nieuwe benaderingen van armatuurontwerp voor kunst en erfgoed te exploreren.
Deze opleiding past binnen de activiteiten van het EU CREA-CULT COOP project 'SHAPE-THE-LIGHT', Art for light - light for art, waarin het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven - Gent als projectpartner betrokken is.
Doelstelling
De cursus biedt een inleiding tot de kleurkarakteritieken van licht en het focust op geoptimaliseerd armatuurontwerp voor gebruik als museumverlichting.
Aanpak
De sessie zal een afwisseling bieden tussen theorie en praktijk. Na een introductie over de kleurkarakteristieken van licht en de bespreking van de nieuwe metriek voor kleurweergave, wordt de groep opgesplitst voor een praktische benadering via rondleiding in het Laboratorium voor Lichttechnologie met aandacht rond kleurmeting en demonstratoren rond kleurmenging en adaptive belichting. We eindigen met de plenaire sessie rond de visie voor toekomstig armatuurontwerp 'Shape the spectrum, Shape the pattern'
Doelgroep
Interieurarchitecten, architecten en ingenieur-architecten, museum scenografen en - technici alsook andere voorschrijvers zoals lichtontwerpers, lichtplanners bij studiediensten en studiebureaus. Studenten (bachelor, master, PhD) binnen de opleidingen industrieel ingenieur, architectuur, interieurvormgeving, productontwerp, ..
Organisatoren
Deze opleiding is een gezamenlijk initiatief van de inrichters KU Leuven Laboratorium voor Lichttechnologie en vzw Groen Licht Vlaanderen en gaat door op KU Leuven - Gent (campus Rabot).