News

wikipedia schrijfsessie op 9/11/22: vrouwelijke interieurarchitectuur en - ontwerp

25 oktober 2022

Op 9 november organiseert het Vlaams Architectuurinstituut in samenwerking met vzw Vrouwentongen de Wikipedia Schrijfsessie Vrouwelijke ontwerpers in De Singel in Antwerpen. In het verlengde van de schrijfsessie wordt er dezelfde avond een Wiki Women Talk georganiseerd door vzw Vrouwentongen.

Wikipedia schrijfsessie - Foto: Nele Du Bois

Vrouwelijke ontwerpers

Deze Wikipedia schrijfsessie heeft als doel om vrouwelijke interieurarchitecten en ontwerpers onder de aandacht te brengen. 
Interieurarchitectuur en interieurontwerp worden historisch als vrouwelijke disciplines gezien. In het ontwerponderwijs zijn de vrouwelijke studenten inderdaad sterk vertegenwoordigd. Toch komen er in de opleidingen nauwelijks vrouwelijke rolmodellen aan bod. Bovendien wees het onderzoek van Hilde Heynen uit dat ondanks er meer vrouwen dan mannen afstuderen, toch minder vrouwen actief zijn in het veld. 
Via deze schrijfsessie willen we samen met vzw Vrouwentongen meer kennis verspreiden over vrouwelijke interieurarchitecten en ontwerpers die impact hadden of hebben op de ontwerpwereld om zo de genderkloof te dichten.

 

Keuze onderwerp

Als deelnemer van de sessie kan je voor de keuze van het onderwerp waarover je een artikel wil schrijven putten uit een namenlijst die het Vlaams Architectuurinstituut ter beschikking stelt. Er is zowel de keuze uit historische profielen als hedendaagse ontwerpers, maar ook vrouwelijke meubelontwerpers en professoren komen aan bod.
Zo komen onder andere de namen van de leden van de vrouwenbeweging ‘Les Art de la Femme’ gericht op ‘kunstnijverheid’ (opgericht in 1908 door kunstenaar Mathilde Mayer), meubelontwerper Marina Bautier en lichtontwerper Nathalie Dewez voor op deze lijst.

 

Programma

9:30-10:00: Welkom door vzw Vrouwentongen en kiezen onderwerp

10:00-10:30: Demonstratie van Geert Van Pamel (voorzitter Wikimedia Belgium) over het publiceren van artikels op Wikipedia

10:30 – 11:00: Introductie Vlaams Architectuurinstituut over Wiki Women Design

11:00-16:00:

Deelnemer leest zich in en schrijft tekst over gekozen onderwerp

Lunch (aangeboden door het Vlaams Architectuurinstituut)

Publiceren van de artikels op Wikipedia

 

Wil jij graag bijdragen als student of vrijwilliger?

Aanmelden kan via deze link.