innovatie

From trash to treasure – HÅG Capisco Puls snow plough edition

3 november 2022

In 2021 bracht Flokk een limited edition stoel uit, gemaakt van gerecyclede sneeuwploegmarkeringen. Dit proefproject, in samenwerking met SINTEF, maakte deel uit van Flokk’s voortdurende missie om nieuwe bronnen van plastic afval te vinden om er high quality zitoplossingen van te maken.

De release van deze speciale stoel trok de aandacht – in 2021 won deze Limited Edition zelfs de Plastics Recycling Award Europe in de categorie Household & Leisure - en sprak tot de verbeelding van een aantal belangrijke personen. Een keten van gebeurtenissen resulteerde in een duurzame aanvoer van afgedankte sneeuwploegmarkeringen aan Flokk, en daarmee een drastische vermindering van plastic afval dat op de stort of in de verbranding belandt.

Toevalligerwijs lazen twee personen in 2021 op hetzelfde moment een artikel over de nieuwe Limited Edition stoel van Flokk, namelijk Ivar Opås van Våler Vekst (de grootste producent van sneeuwploegmarkeringen in Noorwegen) en Kjell Bjorn Vinje, perschef van Statens Vegvesen, de Noorse dienst voor openbare wegen. Beiden zochten direct contact met Flokk.

 

Het lumineuze idee dat hieruit voortkwam, was een win-winsituatie voor iedereen: Flokk had een gestage stroom gerecycled materiaal nodig, terwijl Våler Vekst en Statens Vegvesen een milieuvriendelijke manier zochten om beschadigde wegmarkeringen te verwijderen. 

 

In het voorjaar van 2021 begon Våler Vekst met de eerste run, waarbij ze hun grootste aannemer Veidekke vroegen om hun afgedankte markeringen naar hen op te sturen in het kader van een recyclingschema. Veidekke was enthousiast over het plan en samen zamelden ze 7,5 ton plastic in. Deze grondstof wordt verwerkt tot kleine plastic snippers, die vervolgens worden omgevormd naar stoelonderdelen, zonder enige toevoeging van virgin plastic, waardoor het 100% gerecycled is.